Home > Blossary: Religious Studies: Islam
Arabic words that are useful for those taking GCSE Islam.

Category:

Company: Ummah

13 Terms

Created by: TheUmmah

Number of Blossarys: 1

My Terms
Collected Terms

مزد معتقد به اسلام در روز قضاوت، بهشت همچنین سرزمینی که آدم و حوا پیش از نافرمانی و اخراج از جنة العدن در آن می‌زیستند.

Domain: Religion; Category: Islam

Наградата за верник на исламот на денот на пресудата, рајот. Исто така, земјата во која Адам и Hawwa (Ева) живеел пред нивната непослушност и отстранување од "рајската градина".

Domain: Religion; Category: Islam

اطاعت، پرستش و تسلیم در برابر خداوند. وظیفه‌ای که مسلمان بر دوش دارد.

Domain: Religion; Category: Islam

Послушноста, чин на богослужење и покорност кон Аллах. Должност која муслиманот ја има.

Domain: Religion; Category: Islam

عذاب برای کسانی که به اسلام اعتقاد ندارند، عذابی وحشتناک در آتش جهنم.

Domain: Religion; Category: Islam

Казната за оние кои не веруваат во исламот, страшна казна во огнот на ѓаволот,пеколот.

Domain: Religion; Category: Islam

ماهی که حج واجب در آن انجام می شود ، از هشتم تا سیزدهم.

Domain: Religion; Category: Islam

Месецот во кој Хаџ може да навлезе, од 8 до 13-ти.

Domain: Religion; Category: Islam

حجی که فقط شامل طواف و سعی است. می توان در هر زمانی از سال انجام داد و بخشی از حج است.

Domain: Religion; Category: Islam

Мал аџилак, вклучувајќи почетната tawafs и sa'ys. Тоа може да биде завршен во секое време на годината и е исто така дел од Хаџ.

Domain: Religion; Category: Islam

چرخیدن به دور خانه خدا خلاف عقربه های ساعت. هفت دور طواف برای حج واجب و عمره واجب است.

Domain: Religion; Category: Islam

Кружењето на Kabah во спротивност од стрелките на часовникот. Седум tawafs се потребни за првиот дел од Хаџ и за Umrah.

Domain: Religion; Category: Islam

دویدن 420 متر از تپه‌ی صفا تا مروه. دویدن در بازگشت این مسیر نیز جزء سعی است. برای عمره و حج واجب باید هفت بار سعی را به پایان رساند.

Domain: Religion; Category: Islam

Една 420 метарска патека за трчање од ридот на safa до Marwah. Трчањето назад е исто така sa'y. Седум sa'ys мора да биде завршена и за Хаџ и Umrah.

Domain: Religion; Category: Islam

موعظه توسط امام. عرفات جایی است که محود آخرین خطبه اش را خواند.

Domain: Religion; Category: Islam

Проповедта проповедано од имамот. Планината Арафат е местото каде Мухамед проповедал неговата последна khutbah.

Domain: Religion; Category: Islam

پایه قبل از خدا می گیرد در صحرای عرفات یا "کوه از رحمت".

Domain: Religion; Category: Islam

Штандот пред Аллах што се наоѓа на планината Арафат, или Планината на Милоста.

Domain: Religion; Category: Islam

سه ستون در منا که به عنوان نماد طرد ابلیس سنگسار می‌شوند.

Domain: Religion; Category: Islam

Трите столбови во Мина, кои се направени да го симболизираат вкупното отфрлање на Iblis (ѓаволот).

Domain: Religion; Category: Islam

یکتایی و یگانگی خداوند، مفهوم مهمی در اسلام.

Domain: Religion; Category: Islam

Единство и целина, заедница на Алах, многу важна идеја во исламот.

Domain: Religion; Category: Islam

99 دانه برای عبادت که به مسلمانان کمک می کند 99 نام خداوند را به خاطر بسپارند.

Domain: Religion; Category: Islam

Деведесет и девет молитвени бројаници кои им помагаат на муслиманите да се сеќаваат на деведесет и деветте имиња на Алах.

Domain: Religion; Category: Islam

تسلیم در برابر خدا. گفته که هر مخلوقی که خودش می داند برای عبادت و ستایش آفریده شده است سوره 24:41

Domain: Religion; Category: Islam

Поднесување на Алах. Се вели дека секое создание знае свој (режим на) молитва и пофалби Surah 24:41.

Domain: Religion; Category: Islam

روز داوری، روزی که در آن خداوند همه ی ما از جمله ابلیس (یا شیطان) را به قضاوت خواهد کشید

Domain: Religion; Category: Islam

Судниот ден, денот на кој Алах ќе им суди на сите нас, вклучувајќи го и Iblis (или Shaytan), ѓаволот.

Domain: Religion; Category: Islam

Member comments


( You can type up to 200 characters )

Post  
Other Blossarys